![]() |
Register or login to get rid of this advert. |
|
|
|
||||
|
||||
|
Word Mapping: Eski köye yeni adet mi yoksa hep var mıydı?
Son bir kaç gündür kimi eski oyuncularla "Word Mapping" kuralı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Birkaç kişi bu kuralı ne hikmetse inatla (!) uygulamama konusunda kararlı. Ufak bir kitle olan eski oyuncular arasında eminiz bir takım soru işaretleri oluşmuştur, konuyla ilgili detaylı bilgiyi adminlere fırsat bulup soramamıştır. Bu yüzden, oyuncu forumunda paylaşma gereği duyuyoruz. Bizler Kuralı tartışmıyoruz, sadece uyguluyoruz bunu önemle bildiririm. Lütfen kuralı tartışmayalım.
"Word Mapping" nedir? - isketch ingilizce kuralların "Rules" başlığı altında yer alan bir takım çizimli örnekler var. "Yapın Yapmayın Galerisinde" (Gallery of Drawing Dos and Dont's) Yapılmayacak çizimler bölümünde bu kuralı örnekli olarak göreceksiniz. (bknz aşağıdaki resimler) Kelime: company Bölme şekli: comp/a/knee Bu bölme şekli yanlıştır! ![]() Kelime: pink ipod Bölme şekli: pink / i / pod Bu bölme şekli yanlıştır! ![]() Kelime: livid Bölme şekli: li/on - vid/eo Bu bölme şekli yanlıştır! Onun başı bunun sonu yapmak "Word Mapping" dir. Türkçe örnek: Kelime: onarmak Bölme şekli : on/ar/mak(as) Bu bölme şekli yanlıştır! Kelimenizi bölerken, böldüğünüz her parçanın bir manası olmalı bir anlamı olmalıdır. Çizilebilecek bir karşılığı olmalı. Kelime listesinden ve çizim keyfinden maksimum verim alınabilmesi için kelime bölme kuralları mevcuttur. Neden şimdi bu kural uygulanıyor? - Bir oyuncu olarak bu oyunda hatırı sayılır zamandır bulunmaktayım, ben de bu kuralı çizim yaparken ihlal ettim, aksini iddia asla da etmedim edemem. Kuralları öğrenince buna özen göstermeye başladım. Aslında kural adı altında yer almasının sebebi; bölerek anlatmayı herkes için anlaşılır kılmak. Özellikle son dönemde yeni oyunculardan bu konuda çok şikayet aldık, bölünerek anlatılan çizimlerden şikayetçiler. Ekip olarak bu konuya önem göstermemiz gerektiği konusunda hemfikir olduk. Çünkü gözlemlediğimiz; anlaşılır bir bölünme şekli ile değil, alışılagelmiş (birbirinden görüp çizmek) şekilde anlatımlar sadece eski oyuncular arasında anlaşılır kalıyor. Bu kuralı hatırlatıp itiraz eden kişi ise, alaya alınıp tartışmaya sürükleniyor, provoke ediliyor ve sonuç itibariyle odadan atılıyor. Admine gelen suç ihabarı ise; küfür etti attık veya hakaret etti attık. "Atanda mı kabahat atılanda mı?" Ben alışkanlıklarımdan vazgeçmem banane böyle çizeceğim banane atılırsam atılırım? - Evet ne yazık ki böyle düşünen gençlerimiz de mevcut, yaşlılarımızda. Kiminin yaşına veriyorum ancak bazıları yakışık almayacak arsızlıklar sergiliyor. Sizden efor sarfedeceğiniz, özgürlüğünüzü baltalayacak onurunuzu kıracak bir şey istemedik bu derece büyütülmesi ve tepki verilmesini komik ve garip buluyoruz. Basit, sizi zorlamayacak aksine hayalgücünüzü zorlayacak bir oyun attık önünüze. Bakalım çizim ifadenize ne kadar güveniyorsunuz :) Özel oda gibi bir seçenek sunuyor size isketch. Özel odanızı açıp tüm sevdiğiniz arkadaşlarınızı çağırın, zaten sürekli bu insanlar ile vakit geçiriyorsunuz. Odanızda kendi kurallarınız ile dilediğinizce de oynayın. Herkese açık global odalarda herkesin birbirine saygı göstermesi, ortak kurallara uyması gerekiyor çünkü bir arada olmanın, sağlıklı biçimde ortak alan paylaşmanın temelinde yatan budur. Öyle kelimeler var ki çok zor, anlatamayız onlara ne yapacağız? Mesela "suistimal" ?!?! - Bu tip kelimeleri oyuncuların da bizlere bildirmesini bekleriz. Sizden alacağımız geribildirimleri değerlendirip bu kelimeleri listeden çıkartabiliriz. Forumda bu konuya denk düşen bir başlık mevcut. Oraya önerinizi atın ve hep birlikte değerlendirip tartışalım, kelime listemiz kazansın. Önemli not: Durum böyle, lütfen tüm isketch arkadaşlarınızı bu konuda bilgilendirin, bizler de herkesi bilgilendirmeye çalışacağız. Herhangi bir sorunuz olursa foruma sık bakmıyorum, lütfen bana oyundan özel mesaj ile ulaşın. Resmi Kurallar lütfen inceleyiniz: http://www.isketch.net/instructions/rules.shtml
"Söz anlayana, söz dinleyene söylenir." Last edited by JiGsaW; 13-07-2010 at 08:01 AM. |
|
|
||||
|
||||
|
Hep vardıda neden uygulamadınınız veya uygulatmadınız şimdide kalkıp eski köye yeni adet getiriyorsunuz örneklerinide yabancı odalardan veriyosunuz.. benim tartıştıgım kural değil sizin artık bundan sonra böyle çizmeyen atılır demeniz burada oynayan herkes eskisi yenisi farketmez ressam insanlar değil sonuçta daha dogru dürüst pil bile çizemeyen kişilerden suistimal kabzımal kalpazan vs vs çizmelerini nasıl beklersiniz ki vermiş oldugum kelimelerde sizin kural diye nitelendirdiginiz şekilde bölünmüyor.. oynadıkça bu kelimelerin çoklugunu farkedeceksiniz çıkaralım demişsinizde zaten kaç kelime var iyi oyuncuların hepsi ezberinde iyi olmasına bile gerek yok bir hafta oynayan bile bütün kelimeleri bilebilir onlarıda çıkartıp isketch kelime dağarcgınızı küçültmekmi daha mantıklı yoksa bu zamana kadar oynanan ve hiçbir kimsenin rahatsız olmadıgı olsada hemen adapte oldugu bölünen kelimelerin(harf kullanmadan hemde) bölünmesine izin vermemekmi daha mantıklı oyunu bu şekilde daha zevkli hale gelmez yeni giren bir oyuncudan o kelimeleri çizmesini bekleyemessin çizemeyince ya harf kullanacak(bunu nasıl çizeyim diyecek) yada eski bir oyuncu ise sizin tabir ile eski usul bölerek anlatımı tamamlayıp oyundan zevk alacak o bölme şeklini bilemeyen yeni oyuncularda en fazla bir hafta içinde ögreneceklerdir o yüzden her şikayeti yeni bi kural uygulatmaya calısarak düzeltmek biraz mantıksız geldi bana..bu oyuna giren herkes bende dahil bölmeyi bilmiyorduk bizede böyle ögretildi o zamanlarda da siz ve kural yokmuydu vardı neden bir uyarı veya atılma olmadı..bir şikayet üzerine bu kadar oyuncunun oyun zevkini ve zaman geçirme haklarını ellerinden almayın...
|
||||
|
||||
|
O halde..
Kelime tahmini yapılan bölüme; "Vayy ne biçim çizdin. Aslansın kaplansın!" derken, "kap" kelimesini daha çizilmeden ilk saniyede bilen arkadaşa sesleniyorum. "Odadan hemen kendi isteğinle ayrıl, yoksa seni provoke edecegim ;)" Kelimelerin "tam anlamıyla" yazılmadan (eksiksiz-fazlasız) kabul edilmemesini sağlayın. Biz de tartışmayalım.
JiGsaW (13-07-2010) | ||
|
|
|||||||||
|
|||||||||
|
Quote:
Bu kadar zaman ayırdığı bir yere, bir şeyler katabilmeyi angarya ve yük olarak görmeyen, zorunluluk hissetmeyen, paylaşımcı insanlar var senin aksine. Dilersen yardım et birlikte çizelim yeni resimleri, türkçe kelimelere uyarlayalım tüm herkes faydalansın. Oyuncuların katkılarına daima açığız. Quote:
Kimseyi atma niyetinde değiliz, oyuncuyu kural ihlali nedeniyle atmak bir kaç aşama sonra gerçekleşen bir ceza. Henüz bu nedenden ötürü 3 kişi atıldı biri de sendin. Olayı ne yazık ki bu kadar büyütmenin sebebi de bu. Quote:
Yani beklentimiz yok. Tek beklentimiz bu kelimeleri ayıklarken oyuncuların fikirlerini de dile getirmesi, ben x kelimeyi çizerken 2 kişi x kelimesini çizemiyorsa o zaman değerlendirmeye alırız. Sen görüşünü bildirmez isen, o bildirmez ise biz nasıl haberdar olalım? Paylaşacaksın, konuşacaksın, tartışacaksın ki bir sonuca varılsın. Ancak sen, x, y, z görüş bildirmeyip ancak canı kurallar nedeniyle yandığında gelip ileri geri konuşuyorsa o zaman yazık. Quote:
suistimal : zorluk derecesi yüksek bir kelime. Kısa sürede ifade edebilmek, ancak 3 hint vermek ile mümkün. veya şu şekilde bölersin insanların oradan yola çıkarak bilmesini beklersin; su / is / ti / mal yani sonuç itibari ile bölünebilir bir kelime. kabzımal: kap (ses olarak benzerdir simgesi konur) / / mal kaldı ki kabzımal nedir diye de bilemiyorum diyorsan bir zahmet aç sözlüğe bak. Oyunun bir amacıda sana yeni kelimeler öğretmek. Üşengeçsen zaten skiple geç kimsenin vaktinden çalma. kalpazan:Sahte para basan veya piyasaya süren kimse Yine aynı şekilde açıp bakarsın sözlükten, sana git kütüphaneden sözlüğünü al gel sonra aç içinden bul sayfayı demiyorum; şu siteyi sıkça kullandığın siteler arasın ekle diyorum faydasını göreceksin; http://tdkterim.gov.tr/bts/ ilkin skiplersin, sonra açar bakarsın neymiş öğrenirsin bir daha da unutmazsın. Kelime dağarcığın bir kelimecik daha genişler. Quote:
Quote:
Biz eklenen çoğu kelimenin, zorluğunu göze alarak, çizerlerimizi zorlayıp nasıl çözümler ürettiğini izleyerek kimisini çıkartıp kimisine tamam kalsın diyoruz. Quote:
Sen 13 yaşında bir çocuğun yeni kelimeler öğrenmesini mi istersin, bilmediği kelimeleri sözlük kurcalayıp öğrenmesini mi yoksa "yahu nasıl olsa bilmiyorum bilmemkim böyle çizmişti bende böleyim bildiklerimle anlatayım" demesini mi? Quote:
Mantık bu kadar basit, zorlamana gerek yok. Quote:
"Söz anlayana, söz dinleyene söylenir." Last edited by JiGsaW; 13-07-2010 at 02:55 PM. |
|
|
||||
|
||||
|
hmm anladığım kadarıyla sadece yanlış bölmek değil, kelimeyi kapsayan başka bir kelime ile anlatım da düdüklenecekler listesinde.. "ırk"ı "kırk" ile anlatanlar gibi... öyleyse vuvuzela gibi durmadan öttüreceğiz düdükleri
genelde bölerken ilk hecede bu kapsama işini kullanıyordum ben de.. örneğin: "tabir" için kıta+bir çizerek anlattığım oluyordu.. ama anladım ki bu da yanlış.. bundan sonra dikkat edeceğiz napalım.. çünkü gerçekten bölme işinin suyunu çıkartanlar oluyor, iş çizimden ziyade şifreleme olayına dönüyor.. "birincinin ilk harfi, yok ikincinin ilk hecesi, sonuncuya yaklaşık" karman çorman bir şey oluyor..
|
|
||||
|
||||
|
ırkı kırk ile anlatırım abi. yasaksa site adam gibi program kullansın fazla yazıldığındada algılamasın. sistem kabul ettikten sonra oyuncuların çizeri uyarmaya hakkı yok.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Quote:
Anlatmak istediğim şu madem suyu çıkıyordu bu işin ve farkındaydınız neden siz bu kuralı uygulamadınız? |
| The Following User Says Thank You to _KaRTaLiZMa_ For This Useful Post: | ||
JiGsaW (14-07-2010) | ||
|
|
||||
|
||||
|
1) yabancı oyuncuların çizip gönderdiği şekilde türk odalarında bölmeyi bilen herkes bölüyor ben dahil daha ne katalım kattık bir katacağımızı ki ben şahsım adımada çok şey kattığımı düşünüyorum kamuoyu araştırması yapabilirsin
2)''Bu kuralı hatalı bölme yapan arkadaşı skipleyerek bildiriyoruz''''Bilenler, bilmeyenlere de aktarabilirse çok güzel olacak''..demissin..biz daha önce senin dediğin hatalı çizim yapan arkadaşları hiç uyarmadık seninde uyardıgını zannetmiyorum bilenler bilmeyenlere aktarsın demissin bu olay bu günlerde patlak verdi demekki sende daha önceden bilmiyordun şimdi bilip bilmeyenlere birşeyler anlatma çabası içerisindesin çünkü önceden bilseydin emin ol bunu biz duyardık.. 3)''örnekleri değerlendirelim; bana gelse bu kelimeleri nasıl çizerdim?'' demissin herkes sen değil önce bunu unutma herkesin elinde tablet yok herkeste sende olup suistimal çizecek yetenek yok çizemeyen herkeste itiraf eder bunu orada 3 kelime ile sınırlı kalmıssın kelimenin anlamını bilmek o kelimeyi çizebileceğin anlamına gelmiyor yani burda senin yaptıgın gibi herkesin sözlüge ihtiyacı olmayabilir ki bu oyunda binlerce kelime var 4)''En son ne zaman yeni kelime veya oda önerdin?'' demissin bu görev bana verilseydi emin ol yanında herkesi atacak bir düdüğümde olurdu yani bu görev benim değil adminlerin görevi olsa gerek ben bu oyuna girdigimde kelimeler vardı hala var ve varolacaktır eğer senn işini hafifletmekse rica etseydin ben sana kelime bulabilirdim.. 5)''yoksa zor deyip esas anlamını çizmekten kaçındığın, veya üşendiğin kelimeleri kazanmak mı? Yeni bir kelime öğrenmek, yeni anlatım şekilleri üretmek, türetmek neden bu kadar güç senin için?'' demissin.. benim buradaki çizimlerimi herkes bilir kelimeyi çizerekte anlatma secenegine sahibim bölerekte anlatma secenegime sahibim ben o kelimeyi böldüğümde yeni bir kelime öğrenmiş olmuyorum yani zaten biliyorum türkiyede yaşıyoruz değilmi türkçe konuşuyoruz kelime dağarcıgını bu oyun içinde sabit tutma sen günlük yaşamımızda kullanıyoruz emin olabilirsin farklı anlatımları biz zaten deniyoruz siz yogun oldugunuzdan ve iki gözünüz oldugunuzdan göremeyebiliyorsunuz tabi 6)''Yeni gelen oyuncuları çok küçük görüyorsun sen,''''Sen 13 yaşında bir çocuğun yeni kelimeler öğrenmesini mi istersin,'' demissinde yeni gelen oyuncuların acemiliğinden dolayı kelimeleri bilemeyip yada çizemedigimden bahsetmiştin orda konunun idrakında problem yaşanmış sanırım 13 yaşındaki çocuguda sen baya bir küçümsenissn seninle bir gun duralım bir odada 13 yaşındaki çocugun burda neler yaptıgını kime ne dedigini ne küfürler ettigini kime yazdıgını bi görelim emin ol o 13 yaşındaki çocuk bu oyundaki kelimelerden daha fazlasını biliyodur.. 7)''Eğer sen, ben ve bu oyunda bulunan diğer tecrübeli oyuncular doğru bölerek anlatırsa, yeni gelen herkes doğru örneklerden faydalanarak çizim yapacaktır.'' demissin bize öğretildği gibi biz bölüyoruz zaten ben bu oyuna girdigimde sende vardın diğer adminlerde demek siz bize böyle öğretmissiniz yanlışmıyım..şimdi kalkıpta dogrusu bu demenin mantıgı nedir yıllar önce yapılan bir hatanın ceremesini neden çekelim hem senin doğru bölme dediğin bölmenin bir mantıgı bile yok 8)''1 şikayet olduğunu yine nereden attın?'' demissin yukarıdaki yazıyı ya sen yazmadın yada yazarken kafan başka bi yerdeydi yukarıda aynen şunu yazmıssın ''Özellikle son dönemde yeni oyunculardan bu konuda çok şikayet aldık, bölünerek anlatılan çizimlerden şikayetçiler'' önce yazdıgımızı bilelim sonra biyerimizden atarız böylesi daha sağlıklı olur 9) son olarakta amacın yanına yandaş aramaksa bunu çok iyi başarabilirsin devam et lütfen...
Huzur İsyanda.. Last edited by bruce; 13-07-2010 at 06:49 PM. |
|
|
||||
|
||||
|
Yazılanları yorumları birbir okudum. Birazda yoldan çıkmış nereye savrulacağı belli olmayan bu konuya azda olsa hız kesmek için araya gireyim istedim.
Herkesin kendince haklı , haksız olduğu noktalar mevcut Jig arkadaşım admin olarak kurallar arkasında duruyor, bu kurallar çerçevesinde oyunun formatının bozulmamasına gayret ediyor oda haklı kendince , Ancak şuda varki bir şeyi bir olguyu kendi ile aynı ortamda bulunan insanlardan bi şekilde öğrenmiş benimsemiş ( haa yanlış yada doğru o farketmez burda amaç öğrenme ve bunu tekrarlama) ve onu hayatında o şekilde bilen ve uygulayan birine bi süre sonra kalkıpp hoppp arkadaş bu böyle değildir bak bu şöyledir derseniz bunu kabul ettirmeniz güçtür. Ama yeni gelen Newbiye bunu böle kabul ettirebilirsiniz çünki o ne derseniz onu kabul etmek durumunda daha öncesini bilmediği için. Ben elimden geldiğince ztn bölmeden anlatmaya çalışıyorum her kelimeyi. Umarım bu konu hakkındaki fikirlerimide bölmeden anlatabilmişimdir birşeyleri naçizane, sevgiler cümleten... |
| The Following User Says Thank You to ReLaX For This Useful Post: | ||
JiGsaW (14-07-2010) | ||
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Bu uygulamaya yeni geçtik, 3 gün oluyor. 3 gün içerisinde 3 kişi bu yüzden atıldı. Bunun dışında sen de dahil olmak üzere bir çok kişi ile bizzat özelden görüştüm biliyorsun. Yani önce herkese gördüğün gibi kuralı hatırlatıyoruz. Uyaranın aldığı uyarı konusunda yabancı adminler ile görüşeceğim çünkü Türk adminler bu konuda hatalı uyarı vermez, dikkatle takipteyiz.
|
||||
|
||||
|
Quote:
Fes'i bir anda kaldırıp atalım demiyoruz, zamana yaydık; herkes ile konuşarak orta alanda görüşleri paylaşarak bu kurala eski oyuncuları ısındıracağız. Gerektiğinde bende odalarda vakit geçirip oyuna dahil olacağım. Adapte olmak biraz zaman alır, ancak sonuçta alışılır düşüncesindeyim. Dilediği gibi bölüp anlatmak isteyenler için daima özel oda seçeneği mevcut lütfen onu kullanmayı ihmal etmesinler. Bölme konusunda bazı oyuncular işin ucunu kaçırdı, neredeyse 1 harfi bile bölerek anlatıyor başka bir kelime ile. Amaç bu derece düzensiz bölmeyi engellemek, kuralın var olmasının nedeni de budur. Mesela, başka nickler ile oyuna geldiğimde gözlemlediğim; bazı arkadaşların kelimeyi bölmeleri sonrasında bilemeyen oyuncuların "ne alaka" yada "nasıl yani" sorularına ukalalık ile cevap verip polemik yaratması konusu var. Çizerin özellikle yeni gelen oyunculara karşı biraz anlayışlı olmasını bekliyorum, bu eskiden böyleydi şimdi ne değişti? Veya aynı soruyu çizere ben soruyorum, diyorum nasıl anlattın öyle? çizerden açıklama yok üstüne üstlük direk amaç soru soranı susturup geçiştirmek oluyor. Bu oyunda kuralları hatırlatmak, gerek mizahla gerek anlayışla bir tek adminlerin görevi değil.
|
||||
|
||||
|
Siteye info@isketch.net'e program önerini gönder bir zahmet, eğer kullanmıyorlarsa sitenin geri kalmışlığı olsun.
|
||||
|
||||
|
bruce her yazdığın madde de kendin açık veriyorsun kendinle çelişiyorsun, artık senin derdinin oyun ve ilgili kural değil başka bir şey olduğu düşüncesindeyim. Başlık içerisinde esas konuyu tartışmak yerine, bu tavrını sürdürdüğün için cevap vermiyorum, boş yere efor sarfetmemeli. Anlaşmak için değil, hırs haline getirdiğin için yazıyorsun arkadaş. Sonuç üretmeyecek bir tartışma ile harcanacak vakit yok. Kusura bakma
|
||||
|
||||
|
Quote:
Bu konuda gerekli düzenleme yapılacaktır teşekkürler site sahibine sorarım bakalım kaplan yazdığında kap kelimesini algılayıp "bilindi" onayı vermemesi için. Mümkün mü değil mi öğrenelim.
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
||||
|
||||
|
Bölme işinin cılkını çıkartmayı bende sevmiyorum ama mesela bina kelimesinin 1006 yazılarak anlatılması bana keyif veriyor ve bunun gibi gayet zekice şeyler oluyor :D (gerçi bütün kelimeleri ezberleyip robot gibi oynayanlara da gıcık oluyorum) ama sen gidip adama "on/ar/mak(as)" şeklinde yazdığı için dütersen o da dönüp "neden düdük öttürüyosun sorunun mu var? yazdımmı ben? " şeklinde cevap verir heralde. zaten bu kuralı bilen ve benimseyen bilinçli kullanıcı sayısı çok az ve aynı odada bulunması çok zor. bu yüzden düdük öttüren tek kişi oluyosun ve eleman büyük ihtimalle kick atıyor :D Ben "acelem var neden hint vermiyosun kardeşim" deyip bana düdük öttüren adam biliyorum. bu kadarda kuralları hatırlayarak oynamak kısıtlar oyuncuları, bu yüzden böyle çizene de bişey diyemezsin, böyle çizime düdük öttürene de :)
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
|
|
||||
|
||||
|
Quote:
Pek çok şekilde her kelime bölünebilir ancak bunu özel odalarda hep birlikte oynadığınızda yapın diyoruz, kimse sizin eğlencenize veya zekanıza limit getirmiyor. Tüm alternatif çizim zekanızı özel odalarda dilediğinizce değerlendiriniz. Global odalarda (Turkish'ler) bölme konusunda kurallara uymanızı rica ediyoruz olay budur. Bu kuralı bilen sayısı gün geçtikçe artacak ve örnek verdiğin durum azalacak. 1 ay sonra herhangi bir sorun yaşamıyor olacağız. Herşey alışmak ve öğrenmek ile alakalı, zamanla olacak.
|
|
||||
|
||||
|
Bi zaman geneliniz otobüste sigara içiyordu.Şimdi kolaysa içiniz.Güzel bi kural uygulanması daha güzel olur.
|
||||
|
||||
|
uzun uzun newbielere bira çizecegime 1-6 yazsam ne rahattı şimdi biraltı saçma anlamsız kelime diye ban yiyecek oyundan atılacaksam direkmen bira yazanı kabul etsin biraltı yazanı reddetsin yada bırakalım bütün zor kelimerleri bölmeden anlatmaya kalkışalım oyunda herkes away modda kalsın .....
|
||||
|
||||
|
Quote:
kimse ban yemiyor, destekli sallayınız.. bknz detaylı bilgi için ilk mesaj. Yazılanı okumadan biliyoruz yapmadan lütfen. sen üşenip kelimeyi bölüyorsan bu kural tam da senin gibilere hitap ediyor. Rahatınızı bozduğumuz için özür dilemiyoruz
|
||||
|
||||
|
Üşenmek mi daha kolay anlatım mı ?
Binlerce haltı yiyim atılmayanlara ceza yok bunun yüzünden düdük çalınınca uyarı gelecek ben böyle çizime devem edecem sen de atıp ceza vereceksin belirli bir süre sonra Yalansa söle ?
|
||||
|
||||
|
rzakyn.com senin uyarmalarını bılıyoruz .... bana kendini anlattırma....
|
||||
|
||||
|
Quote:
Quote:
Quote:
![]() |
|
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |